Välkommen till Arkivens dag
den 9 november 2024!
Arbete och fritid
Upptäck hur våra liv präglas av en fascinerande väv av arbete och fritid genom årtiondena! Arkivinstitutioner över hela landet öppnar sina dörrar för att visa upp historien bakom våra dagliga liv. Ta del av spännande berättelser, fotografier och dokument som belyser hur både arbete och fritid har utvecklats och ändrats genom åren. Och missa inte chansen att reflektera över det förflutna och förstå hur det har påverkat vår nuvarande vardag.
Föreningsarkiven i Stockholms Län är regional samordnare och det är hit du vänder dig med frågor. Om du behöver hjälp med att bolla idéer, ordna en utställning eller hitta någon att samarbeta med får du gärna kontakta oss.
Kontaktperson för Stockholms län:
Malena Hofverberg, FSL:s kansli,
tel. 08-508 283 42.
Vad är Arkivens dag?
I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia, statliga beslut likväl som människors minnen och tankar. Historien finns lagrad på pergament, papper och datafiler. Arkiv runt om i landet inbjuder dig till öppet hus. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställning och intressanta föredrag.
Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. Arkivsektorn strävar efter att kunskapen om att arkiven är samhällets minne både för en förfluten tid och för en framtid skall öka. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap. I stort sett allt är också öppet för forskning. Detta är en viktig medborgerlig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens dag.
Bakom Arkivens dag står SASS “Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer Arkeion, Näringslivets Arkivråd (NLA), SKR, Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet.